Breng de 1,5 l water aan de kook met een snufje zout.
Snijd ondertussen de asperges in stukken en voeg deze toe aan het kokende water. Kook de apserges voor 5 minuten en laat ze dan 10 minuten nagaren in het water.
Smelt de boter in een soeppan en snijd de sjalotjes fijn. Fruit deze voor 2 minuten in de gesmolten boter. Voeg de bloem toe roer met een houten lepel door elkaar en laat voor 5 minuten garen en bakken. Meng er vervolgens de eetlepel mosterd doorheen.
Giet de asperges af, maar zorg ervoor dat je al het kookvocht opvangt. Meng hier de bouillonblokjes doorheen. Giet beetje bij beetje bij de roux en roer ondertussen met de houten lepel, zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg de kookroom toe en de helft van de aspergestukken. Pureer dit tot een gladde soep. Voeg vervolgens de rest van de asperges en de parmaham toe.
Notities
Liever een glutenvrije soep? Vervang dan de bloem door maïzena.