Meng 25 g lauwwarm water met de gist en laat even voor ongeveer 10 minuten staan, zodat de gist activeert
Meng de bloem met de 7 g suikervervanger en zout. Voeg vervolgens de amandelmelk, het ei en het gistmengsel toe. Mix dit op een lage snelheid totdat ze gemengd zijn. Voeg nu steeds kleine stukken boter toe, in totaal 40 gram. Wacht elke keer tot deze stukken opgenomen zijn. Kneed het tot een soepel deeg wat loslaat van de kom.
Dek een kom met daarin het deeg af met een vochtige doek en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen voor 1 uur.
Leg vervolgens het gerezen deeg voor 15 minuten in de koelkast om af te koelen.
Smelt de boter au bain marie en voeg de kaneel, suikervervanger, amandelpasta en ahornsiroop toe en meng goed door elkaar. Laat dit afkoelen.
Rol het deeg vervolgens uit tot een lange lap en smeer in met de amandelpasta. Laat ongeveer 1 cm vrij van de rand. Strooi als laatste de amandelschaafsel er bovenop.
Rol nu het deeg op. Begin vanaf de lange kant. Snijd hem vervolgens in de lengte door. Vlecht de twee helften in elkaar.
Rol nu de vlecht zijwaarts op zodat er zich een rond brood vormt. Leg het in een ronde dichte bakvorm.
Dek af met een vochtige theedoek en laat nog 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm ondertussen de oven voor op 185 °C Boven- en onderwarmte.
Bak de brioche in 25 minuten gaar.
Notities
Pas op de amandelpasta wordt vloeibaar in de oven. Een dichte bakvorm is noodzakelijk. Dus geen springvorm, anders druipt het ertussen uit.
Trefwoord ahoornsiroop, amandelpasta, brioche, brioche brood, brood bakken, gevuld broodje, kaneel, terrasana, verantwoord snoepen, zelf bakken, zelf maken, zoet brood