Voeg de amandelmeel en 90 g agave siroop, sap van halve citroen, vanille-extract en een half losgeklopt ei bij elkaar en meng dit tot een samenhangend en plakkerig geheel. Zet dit zolang in de koelkast.
Meng het meel, bakpoeder, snufje zout en speculaaskruiden door elkaar
Voeg de appelmoes, 3 el agave siroop, yoghurt en halve ei toe en kneed dit tot een stevig deeg. Leg dit voor een half uur in de koelkast, zodat het kan uitharden.
Verwarm de oven voor op 180 °C Boven- en onderwarmte.
Bekleed een rechthoekige voor vierkante bakvorm of bakring met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee delen. Rol deze beide uit tot het de maat van de bakvorm heeft.
Leg de eerst laag in de bakvorm en verdeel vervolgens het amandelspijs over de laag deeg heen. Bekleed de amandelspijs vervolgens met de andere laag deeg. Druk goed aan, vooral aan de randen.
Bestrijk de bovenkant met melk en strooi hier de amandel schaafjes overheen.
Bak de gevulde speculaas nu in ongeveer 25 minuten gaar en mooi bruin van kleur.