Gevulde speculaas

Een van mijn favoriete snoepgoed rondom sinterklaas is gevuld speculaas! De geur die zicht tijdens het bakken door het huis laat verspreiden is echt geweldig lekker. Nog een voordeel van het zelf maken van gevuld speculaas, is dat je de hoeveelheid amandelspijs zelf kunt bepalen. Niet iedereen heeft dezelfde smaak (gelukkig)! Dus wil je minder amandelspijs, of juist meer, dan er in dit recept vermeld staat? Maak dan wat meer of minder, maar zorg ervoor dat de verhoudingen hetzelfde blijven. 

Wist je dat gevuld speculaas helemaal niet moeilijk is om zelf te maken? Je maakt eigenlijk heel simpel een deeg, deze verdeel je in 2 stukken, rol je uit en daartussen voeg je de amandelspijs. Even bakken en je kan al meteen genieten van een heerlijk stukje gevuld speculaas.

En dit is niet zomaar een stuk gevuld speculaas! Deze bevat namelijk vele malen minder suiker en helemaal geen toegevoegde vetten!

Door de suiker in de amandelspijs te vervangen voor agave siroop heb je maar 85 g nodig in plaats van 150 g. En agave siroop bevat geen 100% aan suiker, dus nog minder suiker.

Ook in het deeg heb ik de basterd suiker vervangen door agave siroop. Hierdoor heb je maar 3 el nodig. Door de boter te vervangen door 100% appelmoes krijg je automatische de zoete smaak terug, zonder alle nadelen! 

Appelmoes kan je 1 op 1 gebruiken voor het vervangen van boter! Hierdoor bevat de koek veel minder vet! Verantwoord snoepen dus! 

Door de toevoeging van volkorenmeel bevat deze gevulde speculaas ook nog meer vezels. Hierdoor nijgt de koek wel meer richting brood te gaan. De koek wordt minder smeuïg en vaster van substantie. Wil je dit liever niet? Gebruik dan tarwebloem!

 

 

 

 

 

Gevuld speculaas

Een eenvoudig recept om zelf verantwoorde gevulde speculaas(brood) te maken zonder geraffineerde suikers en toegevoegde vetten.
Bereidingstijd 45 min
Oventijd 25 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Zoetigheid
Keuken Nederlands
Porties 16 stukken

Ingrediënten
  

  • 270 g volkorenmeel of tarwebloem
  • 16 g bakpoeder
  • 155 g appelmoes 0%
  • 1 ei
  • 30 ml yoghurt
  • 150 g amandelmeel
  • 90 g agave siroop
  • 3 el agave siroop
  • halve citroen sap
  • 1 tl vanille-extract
  • 2,5 el speculaaskruiden
  • amandelschijfjes voor garnering

Instructies
 

  • Voeg de amandelmeel en 90 g agave siroop, sap van halve citroen, vanille-extract en een half losgeklopt ei bij elkaar en meng dit tot een samenhangend en plakkerig geheel. Zet dit zolang in de koelkast.
  • Meng het meel, bakpoeder, snufje zout en speculaaskruiden door elkaar
  • Voeg de appelmoes, 3 el agave siroop, yoghurt en halve ei toe en kneed dit tot een stevig deeg. Leg dit voor een half uur in de koelkast, zodat het kan uitharden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C Boven- en onderwarmte.
  • Bekleed een rechthoekige voor vierkante bakvorm of bakring met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee delen. Rol deze beide uit tot het de maat van de bakvorm heeft.
  • Leg de eerst laag in de bakvorm en verdeel vervolgens het amandelspijs over de laag deeg heen. Bekleed de amandelspijs vervolgens met de andere laag deeg. Druk goed aan, vooral aan de randen.
  • Bestrijk de bovenkant met melk en strooi hier de amandel schaafjes overheen.
  • Bak de gevulde speculaas nu in ongeveer 25 minuten gaar en mooi bruin van kleur.
Trefwoord amandelspijs, bakken, feestdagen, gevuld speculaas, koek, sinterklaas, speculaas, suikerarm, tussendoortje, verantwoord bakken, verantwoord snoepen, vetarm, zoet, zoetigheid, zonder geraffineerde suikers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept