Verhit de boter met de helft van het bier voor ongeveer 10 minuten. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt! Giet dit geheel af in een maatbeker en laat de boter stollen. Schraap de boter van het mengsel af en laat dit vervolgens weer smelten.
Klop de eierdooiers en suiker luchtig. Klop hier vervolgens de gesmolten boter doorheen.
Breng ondertussen melk rustig aan de kook met de vanille-aroma. Klop dit vervolgens ook door het eierdooier mengsel.
Verhit het geheel op het vuur totdat het een temperatuur van ongeveer 75°C heeft bereikt. Nu blijft het mengsel ook iets liggen op de bolle kant van de lepel.
Zeef dit geheel en zet het in de koelkast.
Klop de slagroom op, zorg ervoor dat hij nog net niet volledig is opgeklopt. Voeg de andere helft van het bier toe en spatel dit er voorzichtig doorheen. Vervolgens mag het bij het andere mengsel uit de koelkast gemixt worden. Zorg voor een glad mengsel.
Als je een ijsmachine hebt dan kan je het ijs nu gaan draaien.
Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel in de vriezer en haal dit er om de 30 minuten uit om hem 1 minuut door te mixen. Dit duurt ongeveer 4-6 uur om hem volledig te laten opstijven.
Notities
Het kan zijn dat het nog langer duurt om het geheel te laten opstijven. Dit komt door de hoeveelheid alcohol. Het is dus geheel afhankelijk welk biertje je gebruikt. In dit recept is er voor een chocolade stout gekozen met een alcohol% van 11%.
Trefwoord amandelspijs, bier, chocolade, dessert, roomijs, stout bier, zelf ijs maken