Meng de melk, samen met de gist en een theelepel suikervervanger. Laat dit voor ongeveer 10 minuten staan, totdat de gist is geactiveerd.
Zeef ondertussen het bloem en meng hier de rest van de suikervervanger, zout en kaneel doorheen.
Voeg hier het gistmengsel en 1 ei aan toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Zodra het deeg soepel en egaal is voeg je beetje bij beetje de boter toe en kneed je totdat de boter is opgenomen. Voeg vervolgens de noten, krenten en rozijnen toe en kneed dit door het deeg. Niet te lang!
Leg het deeg in een schone kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.
Maak ondertussen het amandelspijs door de ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen en tot 1 of 4 strengen te kneden. Leg dit zolang in de koelkast.
Voor vier kleine broden verdeel je het deeg na het rijzen in 4 gelijke delen. Wil je 1 brood dan hoeft dit niet.
Rol het deeg uit tot een grote ovalen lap. Leg in het midden van het brood de stengel van amandelspijs. Zorg dat hij aan beide zijde 0,5-1cm kleiner is dan het deeg.
Vouw het deeg over de amandelspijs heen en druk op de randen goed aan.
Smeer het deeg in met een losgeklopt ei. En laat het deeg nog ongeveer 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C boven- en onderwarmte.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar!