Feeststol met suikervrij amandelspijs

Tijdens pasen of kerst eten we bijna allemaal wel een feeststol. Een echt feestbrood rijk gevuld met noten, krenten, rozijnen en amandelspijs! Maar dit is natuurlijk niet zomaar een feeststol, dit is een feesstol met suikervrij amandelspijs! Zo wordt het verantwoord om van te genieten! 

De amandelspijs is gemaakt van suikervervanger van het merk green sweet! Deze suikervervanger bestaat voor 100% uit erythritol. Dit zorgt ervoor dat het lichaam deze suiker niet als suiker herkent en deze dus ook niet laat opnemen in het lichaam. Zo eet je dus geen onnodige suikers en koolhydraten. Perfect voor mensen met diabetes! 

Ook het brood zelf bevatten geen toegevoegde suikers! Rozijnen en krenten bevatten wel suikers, maar deze zijn van nature aanwezig. 

Besmeer dit brood met een laagje (plantaardige)boter en geniet! 

paas/kerststol

Het feestbrood met noten, krenten, rozijnen en amandelspijs in een verantwoord jasje!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang brood
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 250 ml (amandel)melk Lauwwarm
  • 14 g gist
  • 40 g suikervervanger
  • 125 g (plantaardige) boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren (M)
  • 2 tl kaneel
  • 7 g zout
  • 125 g krenten & rozijnen
  • 60 g hazelnoten grof gehakt
  • 90 g amandelen grof gehakt

Voor de amandelspijs

  • 1 ei (M)
  • 200 g amandelmeel
  • 80 g suikervervanger
  • sap van haleve citroen
  • 1 tl vanille-aroma

Instructies
 

  • Meng de melk, samen met de gist en een theelepel suikervervanger. Laat dit voor ongeveer 10 minuten staan, totdat de gist is geactiveerd.
  • Zeef ondertussen het bloem en meng hier de rest van de suikervervanger, zout en kaneel doorheen.
  • Voeg hier het gistmengsel en 1 ei aan toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Zodra het deeg soepel en egaal is voeg je beetje bij beetje de boter toe en kneed je totdat de boter is opgenomen. Voeg vervolgens de noten, krenten en rozijnen toe en kneed dit door het deeg. Niet te lang!
  • Leg het deeg in een schone kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.
  • Maak ondertussen het amandelspijs door de ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen en tot 1 of 4 strengen te kneden. Leg dit zolang in de koelkast.
  • Voor vier kleine broden verdeel je het deeg na het rijzen in 4 gelijke delen. Wil je 1 brood dan hoeft dit niet.
  • Rol het deeg uit tot een grote ovalen lap. Leg in het midden van het brood de stengel van amandelspijs. Zorg dat hij aan beide zijde 0,5-1cm kleiner is dan het deeg.
  • Vouw het deeg over de amandelspijs heen en druk op de randen goed aan.
  • Smeer het deeg in met een losgeklopt ei. En laat het deeg nog ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C boven- en onderwarmte.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar!
Trefwoord amandelspijs, brioche brood, Brood, brood bakken, feestbrood, kerststol, krenten, kruidnoten, lactosevrij, paasstol, rozijnen, stol, suikervrij, suikervrije amandelspijs, verantwoord snoepen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept