Hoeveel moet je bewegen per dag?

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam, dit weten we allemaal. Maar hoeveel moet je bewegen per dag? En meet welke intensiteit moet je bewegen? Als je elke dag minimaal 30 minuten beweegt behaal je al een gezondheidsvoordeel. Je verlaagt de kans op ziektes, zoals hart- en vaatziekten en je bouwt meer weerstand op. De beweegrichtlijnen adviseren dan ook om 150 minuten aan matig intensieve inspanning te doen in een week. 

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)

Om gezond te worden en vooral te blijven is het belangrijk om voldoende te bewegen per dag. Echter, is de hoeveelheid en intensiteit niet voor iedereen hetzelfde. Kinderen van 4-18 jaar hebben bijvoorbeeld meer beweging nodig dan volwassenen. 

De Nederlandse norm gezond bewegen voor volwassenen luidt als volgt:

  • Beweeg minimaal 150 minuten per week matig intensief, zoals wandelen en fietsen. Verspreid dit over meerdere dagen per week. Meer bewegen, zoals langer, vaker en intensiever geeft nog meer gezondheidsvoordelen! 
  • Doe minimaal 2x per week spier- en botversterkende oefeningen, zoals bijvoorbeeld krachttraining. 
  • Voorkom stilzitten en beweeg minimaal 30 minuten achter elkaar op een dag.
De Nederlandse norm gezond bewegen voor kinderen van 4-18 jaar luidt als volgt:
 
  • Beweeg minimaal 60 minuten matig intensief per dag, zoals wandelen en fietsen. Meer bewegen, zoals langer, vaker en intensiever geeft nog meer gezondheidsvoordelen!
  • Doe minimaal 3x per week spier- en botversterkende oefeningen, zoals springen en dansen. 
  • Voorkom stilzitten 

De fitnorm

Om je hart- vaat stelsel in een goede conditie te houden is de fitnorm opgesteld. Deze geeft aan dat je als volwassenen minimaal 3x per week 20 minuten zwaar intensief moet bewegen. Denk hierbij aan hardlopen. 

Wat houdt 'matig intensief bewegen'
in?

Matig intensief bewegen, eigenlijk een nietszeggende term, want wat betekend matig intensief bewegen? Deze term wordt gebruikt aan de hand van de MET- waarde. Dit  is de hoeveelheid energie die je verbruikt in rust(rustmetabolisme). De hoeveelheid energie die je verbruikt per dag hangt af van je gewicht, dit is dus bij iedereen verschillend. Onze MET-waarde in rust is 1. Dit betekend dat we bij een MET-waarde van 2, 2 keer zoveel energie verbruiken als in rust. Matig intensief bewegen heeft een MET-waarde van 4-6. Zwaar intensief bewegen heeft een MET-waarde van 6 of hoger. Bekijk hieronder de verdelingen van de MET-waardes.

Activiteit MET-waarde
Rust (liggen, zitten)
1
Computeren, piano spelen, autorijden
2
Wandelen (4 km/u)
3
Wandelen (5 km/u)
4
Fietsen (10-12 km/u)
5
Fietsen (16 km/u)
6,5
Hardlopen
8
Zwemmen (schoolslag)
5

Ben je benieuwd of je genoeg beweegt per dag? Doe de test! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *