Japans melkbrood

Wil jij het brood bakken wat voor de duurste sandwich ter wereld wordt gebruikt? Lees dan snel verder! Japans melkbrood is namelijk een heerlijk luchtig, fluffy en zacht melkbrood. Er wordt gezegd dat dit deeg bereid moet worden met uitsterste precisie, maar niks is minder waar. 

Ook jij kan dit brood zelf bakken! Echter, wordt dit brood bereid met een roux, waardoor het verschilt met de rest van de soorten melkbrooden. 

Maar deze roux of Tangzhong zorgt voor extra zacht brood! Ik ben helemaal fan van dit papje en ga er dan ook zeker vaker mee experimenteren.  Het papje wordt gemaakt door een percentage melk, water en bloem samen te verhitten. Dit vormt de basis van het deeg samen met extra melk, bloem, gist, ei en boter! 

Goed kneden totdat de windowpane is bereikt. Bij het uittrekken van het geknede deeg ontstaat er een vliesje waar je bijna doorheen kan kijken. 

Het vormen van het deeg is misschien nog het leukste werkje. Vorm ze tot 3 rolletjes en bak deze af. 

Eet dit brood als sandwich of bij een lekker kommetje soep! Mijn favoriet! 

Japans melkbrood

Een melkbrood uit Japan gemaakt met een tangzhong.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 25 min
Rijstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 25 min
Gang brood
Keuken Japans
Porties 1 brood

Equipment

  • broodbak/cakevorm

Ingrediënten
  

Voor de Tangzhong

  • 20 g tarwebloem
  • 75 ml (plantaardige) melk
  • 25 ml water

Voor het deeg

  • 120 ml (plantaardige) melk lauwwarm
  • 7 g gedroogde gist
  • 340 g tarwebloem
  • 45 g suiker(vervanger)
  • 7 g (bakkers)zout
  • 60 g (plantaardige) boter op kamertemperatuur
  • 1 ei + beetje om te bestrijken m

Instructies
 

  • Meng voor de Tangzhong de ingrediënten in een steelpannetje en verhit al roerend het mengsel op middelhoog vuur. Blijf roeren totdat er een pap ontstaat. Laat de pap afkoelen.
  • Voeg de gist en suiker bij de lauwwarme melk, meng dit door elkaar en laat dit 10 minuten staan, zodat de gist activeert.
  • Meng de bloem en zout door elkaar en voeg hier vervolgens het gistmengsel aan toe. Voeg de tangzhong en het ei toe en kneed het tot een soepel deeg.
  • Voeg vervolgens al knedend beetje bij beetje de boter toe. Kneed het deeg net zolang totdat je de windowpane krijgt te zien. Dit betekend dat als je het deeg uitrekt hij niet scheurt en je er bijna doorheen kan kijken.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 3 bolletjes en maak hier rolletjes van, door het deeg uit te rollen in een rechthoek, lange zijde naar binnen te vouwen en vervolgens op te rollen. Leg ze alle 3 in de ingevette bakvorm en laat rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 185°C (boven- en onderwarmte)
  • Strijk het gerezen deeg in met een laagje geklutst ei. Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Smeer het brood direct daarna in met gesmolten boter of een siroop, zodat het brood gaat glimmen. Niet noodzakelijk.
Trefwoord brioche brood, Brood, brood bakken, japans brood, melkbrood, vegan, vegetarisch, zoet brood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept