Kruidnoten taart

Een taart op sinterklaasavond mag echt niet ontbreken! Heerlijk om met zijn alle gezellig te smullen op de knusse pakjesavond. 

Weet je nog niet goed welke taart je dit jaar op tafel tovert? Denk dan aan deze kruidnoten monchoutaart. Een hele luchtige, frisse maar toch winterse en feestelijke smaak! Deze monchoutaart is gelukkig niet geheel van monchou gemaakt, maar er is een groot deel vervangen door Skyr kwark. Dit is mijn favoriete kwark. Eiwitrijk en mager, maar toch vol van smaak. 

Door de toevoeging van deze kwark is de monchoutaart toch iets minder machtig en minder vet! En bevat hij veel meer eiwitten. Door de toevoeging van een suikervervanger, bevat deze taart geen toegevoegde suikers! 

De bodem bestaat uit gemalen kruidnoten. Deze kan je uiteraard uit de winkel halen, maar je kan ook dit recept gebruiken. Dan bevat de bodem ook nog is geen toegevoegde suikers! 

Kortom, een verantwoorde taart om van te snoepen! Ga jij hem maken?

Kruidnoten taart

Een heerlijke variatie op de monchoutaart, maar dan iets verantwoorder en lichter door de toevoeging van kwark!
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 min
Gang Zoetigheid
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 bakvorm 20 cm Ø of 24 cm Ø

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 150 g gemalen (suikervrije) kruidnoten
  • 90 g roomboter gesmolten

Voor de vulling

  • 200 g monchou
  • 450 g skyr 0%
  • 250 ml slagroom
  • 100 g suikervervanger
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 tl speculaaskruiden optioneel

Voor de topping

  • extra kruidnoten
  • extra slagroom

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pannetje. Meng dit door de gemalen kruidnoten.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en strooi hier de gemalen kruidnoten in. Druk dit goed aan met de bolle kant van de lepel. Zet de bodem in de koelkast.
  • Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in een kommetje met water weken.
  • Klop de slagroom stijf met 1 el van de suiker. Voeg vervolgens de monchou, suikervervanger en skyr toe. Mix het geheel kort door elkaar, zodat de klontjes eruit zijn. Dit hoeft niet lang. Een paar seconden is voldoende.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en meng deze met een scheutje heet water. Zorg ervoor dat de gelatineblaadjes hier geheel in oplossen.
  • Voeg dit mengsel toe aan de vulling en meng door elkaar.
  • Giet de vulling nu over de bodem en laat de taart minimaal 2 uur opstijven.
  • Versier de taart vervolgens met een paar extra kruidnoten en toefjes slagroom.

Notities

Monchoutaarten verschillen heel veel in hoogtes. Heb jij liever een dunne laag vulling? Kies dan voor een grotere bakvorm. Houd jij van een hoge taart? Kies dan de bakvorm van 20-22 cm. 
Trefwoord feestrecept, geen toegevoegde suikers, kruidnoten, kruidnotentaart, kwarktaart, monchou, monchoutaart, sinterklaas, sinterklaastaart, suikerarm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept