Pâté en croûte

Wie wel is in een Franse supermarche of charcuterie is geweest heeft de pâté en croûte vast wel eens zien liggen. Eigenlijk een luxe paté in een deegjasje. Meestal bestaat de vulling uit gehakt en lever. 

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van verantwoorde eetswitches. Minder vet, meer vezels, verantwoord genieten. Snijd een plakje af en eet dit heerlijk bij een grote salade! Als Francofiel at ik dit dus altijd onder grote bomen tijdens de lunch. Maximaal 1 plakje p.p. met een heerlijk grote frisse salade. Super fijn die herinneringen. 

Deze paté kan zowel warm als koud genuttigd worden. Deze variant is gevuld met abrikozen en pistachenoten, naar het recept van Rachel Khoo.  

Pâté en croûte

Pastei met abrikozen, pistachenoten en vlees
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 1 uur 20 min
Rustijd 1 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 12 plakken

Ingrediënten
  

  • 300 g mager varkensgehakt
  • 300 g kalfsschnitzel
  • 120 g gedroogde abrikozen mini stukjes
  • 75 g gepelde pistachenoten grof gehakt
  • 1/2 sinsaasappel rasp
  • 1 tl 4-seizoenspeper gemalen
  • snuf nootmuskaat
  • 1 eierdooier
  • 225 g plantaardige boter
  • 60 ml melk
  • 70 ml heet water
  • 380 g volkorenbloem

Instructies
 

  • Snijd de kalfsschnitzel in hele kleine stukjes en meng deze met de gehakt, abrikozen, pistachenoten, sinaasappelrasp, peper en nootmuskaat. Dek de kom af met plastic folie en laat deze minimaal 1 uur rusten in de koelkast
  • Smelt de boter met de melk en water op het vuur. Laat vervolgens de inhoud iets afkoelen. Zeef de bloem en giet hier vervolgens het botermengsel in. Kneed dit tot een soepel deeg. Pak ook in plastic folie en laat ook een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een ongeveer 5 mm dikke rechthoekige lap. Van 30x25 cm of Zo lang als de cake- of broodvorm is.
  • Bekleed de vorm met dit deeg. Zorg dat de alles mooi glad tegen de randen aan zit. Schep vervolgens de vulling erin en druk deze goed aan.
  • Rol het overgebleven deeg uit tot een plak die net iets groter is als de vorm en leg deze over de bovenkant heen. Druk nu ee randen aan.
  • Klop de eierdooier los en meng deze met 1 el melk. Maak drie ronde gaatjes in de bovenkant en bestrijk de bovenkant met de losgeklopte eierdooier.
  • Maak van alumiumfolie 3 torentjes en stop deze in de ronde gaatjes. Dit zorgt er in de oven voor dat het vocht van het vlees weg gestoomt kan worden. Bedek vervolgens de bovenkant ook geheel met aluminiumfolie, maar zorg ervoor dat de torentjes en doorheen komen.
  • Bak de pastei in 1 uur in de oven. Haal vervolgens het aluminiumfolie ervan af en bak de pastei in 30 minuten goudbruin.
Trefwoord bakken, bijgerecht, bladerdeeg, gevuld deeg, hartige taartdeeg, ovengerecht, pastei, pâté

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept