Babka met hazelnootpasta zonder toegevoegde suikers

Suikerarme babka

Suikerarme babka, dit vind ik een van de mooiste broden! Bij het aansnijden worden de hele mooie lijnen in het deeg zichtbaar! Gelukkig is dit niet moeilijk om te maken. Je moet het zien als een soort cinnamonrol, alleen dan snijd je het deeg in de lengte doormidden en draai je de twee stroken in elkaar. Simpel toch? 

Maar waar komt de naam, babka, vandaan? Ik ben gaan surfen op het web en kwam erachter dat het van oorsprong een Joods recept is. Het komt uit de Oost-Europese keuken en wordt vooral tijdens pasen genuttigd. De smaak is officieel van kaneel, maar tegenwoordig zie je verschillende soorten smaken voorbij komen. Verder lijkt het deeg heel erg op een briochebrood. 

Het basisrecept voor deze babka of briochebrood heb ik dan ook niet zelf bedacht, maar heb ik uit het kookboek ”vers deeg” gehaald, van Food from Claudnine. De aanpassingen die ik heb gedaan zorgen ervoor dat je nu verantwoord kan snoepen van dit heerlijke brood!

Want wie houdt er nou niet van chocolade op of in je brood? Ga snel aan de slag, want moeilijk is het niet!

Wie een liefhebber is van brood en deeg moet het boek van Claudia Damen in het bezit hebben! Kijk en koop het hier

 

Babka met hazelnootpasta zonder toegevoegde suikers

Suikerarme babka

Een heerlijk Joods brood gevuld met hazelnootpasta
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken oost-europees
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 4 g gist
  • 250 g volkorenbloem
  • 6 g suikervervanger
  • 250 g halfvolle melk warm
  • 1 ei
  • 138 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 130 g suikervrije pure chocolade
  • 100 g suikervervanger in poeder vorm
  • 100 g hazelnoten ongebrand, gehakt

Instructies
 

  • Meng 50 g lauwwarm water met de gist en laat even voor ongeveer 10 minuten staan, zodat de gist activeert
  • Meng de bloem met de suikervervanger en zout. Voeg vervolgens de melk, het ei en het gistmengsel toe. Mix dit op een lage snelheid totdat ze gemengd zijn. Voeg nu steeds kleine stukken boter toe, in totaal 38 gram. Wacht elke keer tot deze stukken opgenomen zijn. Kneed het tot een soepel deeg wat loslaat van de kom.
  • Dek een kom met daarin het deeg af met een vochtige doek en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen voor 1 uur.
  • Leg vervolgens het gerezen deeg voor 15 minuten in de koelkast om af te koelen.
  • Smelt de chocolade en de boter au bain marie. Voeg de suikervervanger toe en meng tot een geheel. Laat dan even iets afkoelen.
  • Rol het deeg vervolgens uit tot een lange lap en smeer in met de chocoladepasta. Laat ongeveer 1 cm vrij van de rand. Strooi als laatste de gehakte hazelnoten erop.
  • Rol nu het deeg op. Begin vanaf de lange kant. Snijd hem vervolgens in de lengte door. Vlecht de twee helften in elkaar.
  • Vet vervolgens een cakeblik in. Leg nu het deeg hierin. Is het te lang? Vouw dan de uiteinde eronder.
  • Laat het onafgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm intussen de oven voor op 190 graden.
  • Bak de babka vervolgens in 40 minuten gaar.
Trefwoord brioche, brioche brood, Brood, brood bakken, chocolade, hazelnoot, joods, suikerarm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept