Bretzels

Zelf brood bakken, dit keer bretzels! Wie kent ze niet! Het heerlijke broodje uit Duitsland/Oostenrijk in de vorm van een krakeling. Hier in Nederland wordt hij dan ook zo genoemd of geven ze de naam pretzel er aan. Echter, klopt dit niet helemaal. Het is namelijk een bretzel. 

Pretzels worden ze in Amerika genoemd. Hier in Europa zijn dat de mini krakelingen! 

Een heerlijk broodje voor tussendoor, borrel of bij de lunch. Bestrooid met grove zoutkorrels.

Bretzels

Bretzel, een heerlijke broodje wat in Nederland ook wel een krakeling genoemd wordt!
Bereidingstijd 35 min
Rusttijd 1 uur 10 min
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Duitsland, Oostenrijk
Porties 8 Stuks

Ingrediënten
  

  • 400 g Bloem
  • 7 g Droge gist
  • 2 tl Bakpoeder
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Suiker
  • 1 stuks eierdooier
  • 125 ml Halfvolle melk Lauwwarm
  • 125 ml Water Lauwwarm
  • Grove zeezout korrels

Instructies
 

  • Voeg alle droge ingrediënten, behalve de grove zeezout korrels, in een grote kom. Voeg hierna de melk en water toe.
  • Kneed het mengsel 8-10 minuten lang totdat het een soepel deeg is
  • Laat de deegbal in de kom op een warme plek 45-60 min rijzen. Tot hij in volume verdubbeld is.
  • Stort het gerezen deeg op het werkblad en druk voorzichtig de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm tot balletjes. Leg ze onder een theedoek. Vorm nu een streng van 40-45 cm en leg deze in een u vorm.
  • Vouw de uiteinde 2 keer om elkaar heen en vouw hem in de onderkant van de u. Zoals op de foto hierboven te zien is.
  • Bestrijk de bretzels met de eierdooier en zoutkorrels en laat ze 10-15 min rijzen.
  • Bak ze in 15 min af in een voor verwarmde oven van 225 graden.
Trefwoord bakken, Brood, Duitse keuken, Oostenrijkse keuken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept