Brioche met amandelpasta

Brioche is een traditioneel luxe brood gemaakt met eieren, boter en melk. Bij een luxe brood denken we als snel aan Frankrijk. De fransen hebben het groots omarmt. Want in Frankrijk zie je veel van deze brioche broden langskomen in de vorm van viennoise. Maar de naam verklapt het eigenlijk al. Dit brood is afkomstig uit Oostenrijk. 

Brioche is een prachtig brood om mee te bakken. Het kan in hartige en zoete variant gemaakt worden. 

Deze variant is zoet. Het brood is namelijk gevuld met de amandelpasta van TerraSana. Dit is een biologische amandelpasta met 100% amandel. Deze pasta maken ze in eigen huis met licht geroosterde amandelen. Er is geen suiker en zout aan toegevoegd. Is vegan, gist en gluten vrij. Dus dit potje bestaat niet alleen uit 100% amandelen, maar kan ook nog eens 100% van genoten worden. Echt verantwoord snoepen dus.

Samen met het brioche deeg wordt het een heerlijke smaakbom. Door de toevoeging van suikervervanger wordt het in het geheel een heerlijk brood om verantwoord van te snoepen. 

Brioche met amandelpasta

Brioche is een traditioneel luxe brood gemaakt met eieren, boter en melk. Gevuld met een pasta van amandel, kaneel en ahoornsiroop.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang dessert, Zoetigheid
Keuken frankrijk, Oostenrijk
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 5 g gist gedroogd
  • 300 g tarwebloem
  • 5 g zout
  • 7 g suiker(vervanger)
  • 130 g amandelmelk
  • 1 ei L
  • 40 g ongezouten (plantaardige)roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g amandelpasta (terrasana)
  • 2 tl kaneel
  • 20 g ahornsiroop
  • 100 g suikervervanger
  • 2 handjes amandelschaafsel

Instructies
 

  • Meng 25 g lauwwarm water met de gist en laat even voor ongeveer 10 minuten staan, zodat de gist activeert
  • Meng de bloem met de 7 g suikervervanger en zout. Voeg vervolgens de amandelmelk, het ei en het gistmengsel toe. Mix dit op een lage snelheid totdat ze gemengd zijn. Voeg nu steeds kleine stukken boter toe, in totaal 40 gram. Wacht elke keer tot deze stukken opgenomen zijn. Kneed het tot een soepel deeg wat loslaat van de kom.
  • Dek een kom met daarin het deeg af met een vochtige doek en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen voor 1 uur.
  • Leg vervolgens het gerezen deeg voor 15 minuten in de koelkast om af te koelen.
  • Smelt de boter au bain marie en voeg de kaneel, suikervervanger, amandelpasta en ahornsiroop toe en meng goed door elkaar. Laat dit afkoelen.
  • Rol het deeg vervolgens uit tot een lange lap en smeer in met de amandelpasta. Laat ongeveer 1 cm vrij van de rand. Strooi als laatste de amandelschaafsel er bovenop.
  • Rol nu het deeg op. Begin vanaf de lange kant. Snijd hem vervolgens in de lengte door. Vlecht de twee helften in elkaar.
  • Rol nu de vlecht zijwaarts op zodat er zich een rond brood vormt. Leg het in een ronde dichte bakvorm.
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat nog 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm ondertussen de oven voor op 185 °C Boven- en onderwarmte.
  • Bak de brioche in 25 minuten gaar.

Notities

Pas op de amandelpasta wordt vloeibaar in de oven. Een dichte bakvorm is noodzakelijk. Dus geen springvorm, anders druipt het ertussen uit. 
Trefwoord ahoornsiroop, amandelpasta, brioche, brioche brood, brood bakken, gevuld broodje, kaneel, terrasana, verantwoord snoepen, zelf bakken, zelf maken, zoet brood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept