Filodeegkussentjes met geitenkaas

Opzoek naar een makkelijk of leuk voorgerecht om te maken tijdens kerst? Bekijk dan dit recept voor filodeegkussentjes met geitenkaas. 

Ik ben zelf helemaal verzot op geitenkaas. Voor mij hoort geitenkaas dan ook echt thuis op het kerstmenu. Is geitenkaas niet helemaal je ding? Vervang het dan door een kaas die je wel lekker vind. 

Je kunt er voor kiezen om de filodeeg geheel zelf te maken, maar je kunt de vellen ook kant en klaar uit de supermarkt halen. Hieronder staat uitgelegd hoe je zelf filodeeg maakt. Het is niet moeilijk, het enige wat je nodig hebt is bloem, azijn, zonnebloemolie en maizena. Het kneden tot een mooi elastisch deeg, een uur laten rusten en vervolgens met genoeg maizena uitrollen. 

Het deeg moet je tot een dunne plak uitrollen. Doe je dit zonder maizena dan plakt het deeg geheel aan de aanrecht vast. Gebruik altijd maizena, zodat het deeg minder snel uitdroogt. 

De vulling is gemaakt van geitenkaas, balsamico, pijnboompitten en tijm. Een warme smaak, perfect voor tijdens kerst. 

Eet dit als voorgerecht of tussengerecht met sla naar keuze.

Filodeeg pakketjes met een vulling van geitenkaas

Een kussentje van filodeeg gevuld met geitenkaas, balsamico, pijnboompitjes en tijm.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 150 g tarwebloem
  • 3 el zonnebloemolie + voor bestrijken
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 tl (witte wijn)azijn
  • 90 ml heet water
  • 10 tl maizena
  • 175 g geitenkaas
  • klein handje pijnboompitten
  • 1 el balsamico
  • 1 el tijm

Instructies
 

  • Meng in een kom de bloem, zonnebloemolie, zout, azijn en water en kneed dit tot een mooi elastisch deeg. Het deeg is elastisch genoeg als je het uittrekt, het niet scheurt en je er bijna doorheen kan kijken.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur 1 uur rusten.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol er bolletjes van.
  • Strooi elke keer 1 tl maizena over je aanrecht blad en rol de bolletjes 1 voor 1 uit. Totdat ze een grote hebben van ongeveer 20-25 cm doorsnede.
  • Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte
  • Meng in een kommetje de geitenkaas, balsamico, pijnboompitten en tijm door elkaar. Verdeel dit in 8 balletjes.
  • Leg 1 balletje geitenkaas op een uitgerolde filodeeg en breng de uiteinde naar elkaar toe zodat er een zakje ontstaat. Draai de uiteinde die bij elkaar zijn een kwartslag. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met zonnebloemolie.
  • Herhaal dit met de 7 andere pakketjes.
  • Bak de filodeegpakketjes in 15-20 minuten gaar in de oven. De pakketjes mogen goudbruin verkleuren.
Trefwoord bakken, balsamico, filodeeg, filodeegpakketje, geitenkaas, kerst, kerstgerecht, kerstvoorgerecht, pijnboopitten, tussengerecht, verantwoord snoepen, Voorgerecht, zelf bakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept