Het effect van koffie op je lichaam

Drink je graag en veel koffie? Maar heb je de vraag of je koffie inname invloed heeft op je spieren, gewrichten en/of conditie? Moeten we dan denken aan een positief of negatief effect? Er heerst in deze wereld veel onduidelijkheid over. 1 ding is zeker: geniet altijd met mate!

Wat is de stof cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die vooral in koffie en thee aanwezig is, maar zelfs ook in chocolade! Cafeïne kan positieve en negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Maar de hoeveelheid cafeïne die wij binnen krijgen hangt voor het grooste gedeelte af, hoe groot de kop koffie is, wat voor soort het is en hoe sterk de koffie is gezet! Op de site van het voedingscentrum kun je precies aflezen wat de hoeveelheid cafeïne is in welke kopje koffie. 

Hoeveel kopjes koffie mag ik per dag?

De gegeven adviezen in de literatuur berusten op een inname van 400 mg per dag. Dit komt neer op 4 kopjes koffie per dag, maar dit is verschillend per persoon. Ben jij groot, dan kan je lichaam misschien meer cafeïne nuttigen. Boven dit niveau kan het nadelige gevolgen hebben. Lees snel verder wat dit voor jou kan betekenen! 

Gezonde effecten

Bij een hoeveelheid van 1 à 2 kopjes per dag heeft een stimulerende werking op de concentratie en prestatievermogen. Ook verbeterd deze hoeveelheid een kleine beetje het geheugen en motivatie! Voor sporters heeft deze hoeveelheid een positief effect op de bloedsomloop. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je meer vet verbrand en minder glycogeen. Dit betekend dat je een duur prestatie langer kunt volhouden. 

Op onze botten heeft dit aantal ook een positief effect! Koffie bevat namelijk een hoog gehalte aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ervoor zorgen dat jouw cellen niet vernietigd worden. Bij artrose kan dit dus betekenen dat je bij het drinken van 1 à 2 kopjes per dag je kraakbeen beschermd. Bij reuma kan dit weefselschade voorkomen! 

Maar juich niet te hard! 

Negatief effect van koffie op de botten en gewrichten.

Onderzoekers zijn er namelijk nog niet helemaal over eens wat precies de effecten zijn van koffie op de botten en gewrichten. Het drinken van koffie kan namelijk de reumafactor vergroten, dit is de kans op het ontwikkelen van reuma, blijkt uit Fins onderzoek. Echter, blijkt uit Amerikaans onderzoek dat dit effect niet niet klopt. Wel is zeker dat koffie de opname van calcium en vitamine D remt. Dit vergroot de kans op botontkalking! 

Negatief effect op de spieren.

Wie te veel koffie drinkt kan last krijgen van slapeloosheid, hoge bloeddruk, rusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en spierkrampen. Dit kan dus de klachten in de spieren verergeren. Met name zien wij een verband tussen nekpijn en te veel koffie drinken! Door de hoge hoeveelheid cafeïne kan je hoofdpijn ontwikkelen, dit is al een opzichzelfstaande klacht van nekpijn, maar de hoofdpijn kan dit ook versterken, omdat we anders gaan bewegen door de pijn! Bij klachten in de nek/schouder regio kan je beter altijd nagaan of je niet te veel koffie dringt! Dit kan namelijk de klacht verminderen! 

Conclusie

Drink koffie met mate! Het drinken van 1 à 2 kopjes per dag kan dus positieve effecten hebben, maar meerdere koppen juist weer negatieve effecten! Let op, de reactie op cafeïne kan per persoon verschillen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *