Hoe gezond zijn aardbeien?

Aardbeien bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze verantwoord gesnoept kunnen worden.  Daarnaast hebben ze ook invloed op je geheugen, weerstand en wil je weten waarvoor nog meer? Lees dan snel even verder. 

Wist je dat?

  • Er 600 soorten aardbeien bestaan, die afstammen van maar 5 of 6 wilde aardbeien.
  • Aardbeien heel weinig calorieën en suikers bevatten. 100 gram bevat maar 29 kcal en 4 gram suiker. Echt verantwoord snoepen!
  • Aardbeien ontdekt zijn in Italië
  • De naam zich dankt aan het feit dat ze dichtbij de aarde groeien en het franse woord ‘bei’ bes betekend. Echter, mag hij geen bes genoemd worden, aangezien bij een bes de zaadjes aan de binnenzijde groeien. 
  • De grootste aardbei gewogen werd voor 230 gram!!
  • Aardbeien uit de vriezer net zo gezond zijn als de verse variant. Buiten het seizoen kan je ze dus ook gerust uit de vriezer pakken.
  • Je met 8 aardbeien al meer vitamine C binnenkrijgt dan 1 sinaasappel

Hoe gezond zijn aardbeien?

Aardbeien zijn niet alleen caloriearm, suikerarm en lekker, maar ook super gezond. Zo bevatten aardbeien enorm veel vitamine C, B9, foliumzuur en essentiële mineralen. Dit is heel goed voor ons lichaam. 

Aardbeien zijn goed voor de weerstand

Zoals hierboven vermeld bevatten aardbeien super veel vitamine C en antioxidanten. Deze twee stoffen ondersteunen het immuunsysteem. Daarnaast bevat de aardbei veel vezels, die ervoor zorgt dat de darmen in goede conditie blijven. Gezonde darmen betekend indirect ook een gezond immuunsysteem. 

Aardbeien zijn goed voor het geheugen

De aardbei bevat een kleurstof die in rode en blauwe soorten voorkomen. Ook wel anthocyanen genoemd. Deze kunnen de hersenfuncties verbeteren. Een daarvan is het kortetermijngeheugen. 

Aardbeien beschermen je lichaam

Naast dat antioxidanten goed zijn voor je weerstand helpen ze ook om je lichaam te beschermen voor stoffen van buitenaf, de vrije radicalen. Dit zorgt ervoor dat aardbeien de huidveroudering tegengaat.  Win-win toch? En voordat ik het vergeet te melden! Antioxidanten zorgen er ook voor dat de kans op vertroebeling van de ooglens kleiner wordt! 

Aardbeien verminderen de klachten van hooikoorts

Heb jij in de zomer ook altijd zoveel last van hooikoorts? Neem dan geregeld aardbeien. Aarbeien bevatten namelijk het stofje quercitine. Dit stofje heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt er dus voor dat jou neus minder loopt en de ogen minder jeuken, branden en tranen!

Aardbeien passen perfect in een evenwichtig voedingspatroon om gewicht te verliezen

Doordat aardbeien heel weinig calorieën en suikers bevatten passen ze perfect in een gezond voedingspatroon om af te vallen. Naast de goede voedingswaarde bevatten de vruchten ook veel vezels, waardoor ze snel verzadigen. 

Kunnen aardbeien klachten in spieren en gewrichten verminderen?

Een snel antwoord op deze vraag is volmondig ja!

Laat ik beginnen bij het feit dat aardbeien veel vitamine C bevatten. Vitamine C heb je nodig bij de aanmaak van collageen. Dit is het belangrijkste eiwit in ons lichaam, die zorgt voor niet alleen een sterke huid, maar ook voor sterke spieren, pezen en gewrichten. 

Doordat aardbeien veel antioxidanten bevatten zijn ze niet alleen goed voor de weerstand en de huid, maar hebben ze ook een ontstekingsremmende en vochtafdrijvende werking. Hierdoor worden afvalstoffen sneller en beter afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat verkrampingen en ontstekingen in de spieren, pezen en gewrichten sneller verminderen.

Kortom, eet lekker veel aardbeien om de klachten in de spieren, pezen en gewrichten te doen verminderen! 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *