De franse klassieker in een verantwoord jasje

Quiche lorraine

De meest klassieke quiche of hartige taart is toch wel de quiche lorraine! Als echte Frankrijk liefhebber mag deze dan ook niet op mijn website ontbreken. 

De echte variant is gemaakt met een zanddeeg bodem van bloem, water en boter. De vulling bestaat uit opgeklopte eieren met room, kaas en spek. 

Deze variant bestaat uit een bodem van volkoren bloem en plantaardige boter, hierdoor bevat de bodem veel meer vezels en bevat het minder verzadigde vetten. 

De vulling is van crème fraîche of zure room met gruyère en bacon blokjes. Ook deze ingrediënten zorgen ervoor dat de klassieker minder verzadigde vetten bevat en meer eiwitten om sneller een verzadigd gevoel te bereiken.

Echt een quiche of hartige taart om verantwoord van te snoepen!  

 

De franse klassieker in een verantwoord jasje

Quiche lorraine

Een franse klassieker in een verantwoord jasje
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Russtijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken Frans
Porties 12 punten

Ingrediënten
  

  • 126 g plantaardige boter
  • 250 g volkoren bloem
  • 5 eieren m
  • 1 tl zeezout
  • 200 g bacon blokjes
  • 1 ui
  • 150 ml halfvolle melk
  • 200 g zure room
  • 150 g gruyère of 30+ kaas
  • 2 mespuntjes nootmuskaat

Instructies
 

  • Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem in de kom. Totdat er korrels ontstaan. Voeg dan het ei en zout toe en kneed nu zo kort mogelijk tot een soepel deeg.Pak het deeg in plasticfolie en laat dit nu 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verhit een pan op het vuur met olijfolie. Snipper de ui. Bak deze glazig. Voeg dan de bacon blokjes toe en bak mee.
  • Vet een quiche vorm van 26 cm in met boter en rol het deeg uit tot 30 cm. Leg deze in de vorm en druk goed aan bij de randen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet gaat rijzen in de oven.
  • Verwarm de oven op 200 graden. Voeg de rest van de eieren samen met de melk, crème fraîche, geraspte gruyère en 2 mespuntjes nootmuskaat in een grote kom en meng goed door elkaar.
Trefwoord bijgerecht, eieren, frans, franse lekkernij, Hartige taart, Hoofdgerecht, Lunch, Quiche, quiche lorraine, vers deeg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept