Zelf krentenbollen bakken

Krentenbollen, of in dit geval rozijnenbollen zijn super lekker, leuk en makkelijk om te maken! Heerlijk om te beleggen met boter of een plakje kaas. 

Op mijn website kunnen jullie veel broodrecepten vinden, dit komt omdat het een van mijn favoriete bezigheden is in de keuken! Heerlijk ontspannend en ik vind het fascinerend om te zien hoe deeg kan rijzen! Daarnaast is het voedzaam een product wat eigenlijk niet mag ontbreken in een voedingspatroon. Win-win.

Wist je dat de meeste krentenbollen eigenlijk rozijnenbollen zijn? Dit komt omdat over het algemeen rozijnen veel eerder gekozen worden in een bakrecept. Krenten zijn qua smaak iets zuurder. In dit recept is er dan ook gebruik gemaakt van rozijnen.  Daarnaast mag het pas een krenten- of rozijnenbol genoemd worden als het bolletje voor minimaal 30% uit rozijnen bestaat! 

Hopelijk houdt elke bakker zich hieraan! 😉

Ga nu snel aan de slag om zelf heerlijke krentenbollen/rozijnenbollen te bakken.

 

Krentenbollen

Maak met dit recept heerlijke krenten- of rozijnenbollen en beleg ze met boter of een plakje kaas!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang brood
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

  • 500 g tarwebloem
  • 9 g zout
  • 11 g gedroogde gist
  • 250 ml halfvolle melk lauwwarm
  • 30 g suikervervanger of witte basterd suiker
  • 1 ei M
  • 45 g roomboter op kamertemperatuur
  • 200 g rozijnen geweld

Instructies
 

  • Voeg de gedroogde gist en suiker bij de lauwwarme melk en zorg ervoor dat de gist zoveel mogelijk is opgelost. Laat dit mengsel voor ongeveer 10 minuten staan, zodat de gist kan activeren.
  • Zeef de bloem en meng dit samen met het zout door elkaar. Voeg het gistmengsel en het ei toe en kneed dit mengsel tot een egaal en soepel deeg. Er moet een vliesje ontstaan als je het deeg uit elkaar trekt. Dit duurt met de hand ongeveer 10-15 minuten.
  • Kneed er stukje voor stukje de boter doorheen, totdat het geheel is opgenomen. Kneed er als laatst de gewelde rozijnen doorheen.
  • Dek de kom met deeg af met een vochtige schone theedoek en laat het deeg op een warme plek voor 1 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg vervolgens in gelijke stukken van ongeveer 60-90 gram per bolletje. Vorm ze tot een rond bolletje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de broodjes voor 30 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220°C boven- en onderwarmte.
  • Bak de broodjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk de bolletjes eventueel met boter na het bakken voor een glanzend effect.
Trefwoord bakken, bread, brioche brood, Brood, brood bakken, krenten, krentenbollen, Lunch, oer hollands, ontbijt, ouderwets, rozijnen, rozijnenbollen, tussendoortje, vezelrijk, vezels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept