Kaiserbroodjes

Kaiserbroodjes of kaisersemmels zijn de bekende witte gevouwen broodjes uit Oostenrijk! Een krokante kost met een heerlijke zachte binnenkant. Oorspronkelijk werden deze broodjes gevouwen. Tegenwoordig gebruiken ze bij veel bakkers stempels, om het bakproces te versnellen. In dit recept ga ik je uitleggen hoe je deze prachtige broodjes moet vlechten! Net zo makkelijk!

Deze broodjes doen mij altijd denken aan de ontbijtjes boven op de berg in Oostenrijk. Tijdens de koude dagen van wintersport of de warme zomerdagen in de Alpen. 

Vers gebakken broodjes maken je ontbijt tot een feestje! Zo veel lekkerder als een paar semmels uit de winkel. De heerlijke geur van vers gebakken brood door het huis. Geen zin om voor het ontbijt lang in de keuken te staan? Maak ze dan van te voren, bak ze voor de helft af, laat afkoelen en bewaar daarna in de vriezer. Op de dag dat je ze wilt eten hoef je ze alleen voor de resterende tijd af te bakken!

Kaiserbroodjes

Heerlijke zelf gebakken Kaiserbroodjes of Semmels uit Oostenrijk
Bereidingstijd 40 min
Rusttijd 1 uur 45 min
Totale tijd 2 uur 25 min
Gang Ontbijt
Keuken Oostenrijk
Porties 10 Stuks

Ingrediënten
  

  • 500 g Bloem gezeefd
  • 7 g (bakkers) zout
  • 7 g (instant) gist
  • 125 ml Water lauwwarm
  • 125 ml Halfvolle melk lauwwarm
  • 10 g Suiker

Instructies
 

  • Meng het bloem en het zout, zodat het zout niet in aanraking kan komen met het gist.
  • Voeg vervolgens het gist, water, melk en de suiker toe en kneed tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Niet te lang kneden dus!
  • Leg het deeg in een schone kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek voor 60 minuten rijzen. Totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Leg het deeg op het aanrecht, druk voorzichtig het lucht uit het deeg, maar kneed het niet door. Verdeel vervolgens het deeg in 10 gelijke stukken van ca. 75 gram. Vouw ze tot een bolletje.
  • Rol vervolgens elk bolletje deeg tot een lint van 35 cm. Maak een losse knoop van het lint en stop 1 uiteinde onderlangs in het brood en de andere uiteinde bovenlangs. Leg het broodje op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de overige broodjes.
  • Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat het deeg voor 45 min rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden, boven- en onderwarmte.
  • Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord bakken, Brood, Oostenrijkse keuken, Vers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept