Griekse pita, een broodje die je juist niet open snijd, maar lekker dubbelvouwt! Hij is dus anders dan het broodje die je in de winkel kan krijgen.
Schrik je nu, omdat je deze pita’s niet kant en klaar in de winkel kunt krijgen? Nergens voor nodig! Deze broodjes zijn super makkelijk om zelf te maken.
Je kneed het deeg, laat het rijzen en vervolgens bak je ze af in de pan. In het recept staat dat je het deeg moet kneden tot een elastisch deeg. Dit betekend dat je bij het uitrekken van het deeg een vliesje te zien krijgt. Ook betekend het dat het deeg helemaal egaal glad is. Houd er rekening mee dat het kneden met de hand iets langer duurt dan met de machine.
Ik ben gek op deze luchtige kleine Griekse broodjes!
Ze zijn heel veelzijdig. Maak ze bijvoorbeeld met deze kip gyros en Griekse salade. En tot het geheel af met een zelfgemaakte tzatziki! Echt Griekse comfort food dus!
Griekse pita broodjes
Ingrediënten
- 350 g tarwebloem
- 200 g lauwwarm water
- 20 g olijfolie
- 7 g zout
- 7 g gist
Instructies
- Voeg de gist in een schaaltje bij het lauwwarme water. Klop de gist met een vork goed door het water. Laat het voor 10 minuten staan, zodat de gist kan activeren.
- Meng het zout bij de bloem. Voeg de olijfolie en het gistmengsel toe.
- Kneed het mengsel tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt met de hand ongeveer 10-15 minuten.
- Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm ze tot ronde bolletjes.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een paar druppels olie.
- Vorm de bolletjes stuk voor stuk tot een ovaal broodje. Gebruik het liefst geen deegroller, voor het behoud van de lucht. Trek het deeg beetje bij beetje uit elkaar, totdat je een ovale vorm heb bereikt.
- Bak de broodjes nu in de koekenpan, zodat ze aan beide zijde goudbruin van kleur zijn.